Au trecut mai bine de șase săptămâni de la izbucnirea conflictului armat din Ucraina. De-atunci, în fiecare zi, asistăm la dovezi de solidaritate, la gesturi emoționante ale oamenilor care sunt alături de cei care fug din calea războiului.

✅4 aprilie – O mașină cu 15 de saltele trimise de o firmă din Târgu Mureș ajung la depozitul logistic din Halmeu. Crucea Roșie – Filiala Maramureș donează 200 de kit-uri de igienă, care sunt depozitate la Casa Armatei. La Halmeu se descarcă un TIR cu produse de igienă și curățenie, venit din Germania prin intermediul Primăriei Comunei Coroieni. Caritas Maramureș își exprimă disponibilitatea de a ajuta refugiații cu haine, alimente, produse de igienă etc.

✅5 aprilie – din depozitul de la Casa Armatei se distribuie kit-uri de igienă, produse alimentare și lenjerii de pat familiilor de ucraineni cazați în Baia Mare și în împrejurimi. Donațiile de la persoane fizice continuă să vină la depozitul de la Casa Armatei.

✅6 aprilie – Un transport de alimente neperisabile de la Primăria Valea Chioarului ajung la depozitul de la Casa Armatei. Copiii orfani preluați de la vama Halmeu cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, ajung în Turcia, grație transportului aerian derulat în bune condiții de pe Aeroportul Internațional Baia Mare. Containerul ”Mama și copilul” achiziționat cu sprijinul UNICEF ajunge în Blue Dot – Sighetu Marmației.

✅7 aprilie – La sediul ASSOC Baia Mare are loc întâlnirea săptămânală a grupului suport a refugiaților, cu participarea reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, dar și a membrilor unei delegații franceze formată din: Daniel Fouillouse – fost ministru de stat și primar în Dunkerque și Karim Louzani – director regional Hauts de France al Crucii Roșii Franceze. La întâlnire se stabilește strategia viitoarelor activități dedicate refugiaților: angajarea în câmpul muncii, locuri de joacă pentru copii, activități recreative etc. Depozitul ”Mama și copilul” devine funcțional, în incinta sa oferindu-se servicii de consiliere socială și psihologică de către angajații specializați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Maramureș.

✅8 aprilie – Din depozitul de la Casa Armatei se trimit spre depozitul logistic de la Halmeu haine, lenjerii de pat, ser fiziologic. Se primesc informații despre pregătirea unui nou convoi de TIR-uri cu ajutoare care vor ajunge la Halmeu în 26 aprilie. Acest transport va ajunge în România prin bunăvoința Forumului German și prin Asociația Bayerische Kinderhilfe Rumänien.