Sunt două luni de când războiul din Ucraina a schimbat viața atâtor milioane de oameni. Dramele ucrainenilor au generat gesturi de solidaritate impresionante. În aceste zile, tone de ajutoare au venit spre Maramureș pentru a fi duse mai departe victimelor războiului.

✅18 aprilie – La depozitul logistic din Halmeu ajunge un transport cu îmbrăcăminte, încălțăminte și alimente din Flevoland – Olanda, regiune înfrățită cu județul Maramureș. Din depozit se încarcă pentru Ujgorod un TIR cu ajutoare venite de la Prefectura Bihor, care urmează să fie transportate cu sprijinul Clubului Rotary Rahiv. Două TIR-uri din departamentele franceze Tarn și Aude ajung la Halmeu, urmând ca ajutoarele trimise de partenerii francezi să plece spre Ujgorod a doua zi, prin intermediul Rotary Club Rahiv.

✅19 aprilie – Alimentele, medicamentele, seringile, materialele de igienă, saltelele, lenjeriile de pat și îmbrăcămintea primite din Franța sunt descărcate la depozitul logistic din Halmeu, unde a ajuns un TIR din Ujgorod pentru a fi încărcat cu produse de strictă necesitate care vor pleca în Ucraina. 4 familii cazate în Baia Mare și Cavnic au primit alimente și produse de igienă din depozitul de la Casa Armatei din Baia Mare.

✅21 aprilie – O cantitate importantă de haine pentru copii și adulți, alimente neperisabile, medicamente, produse pentru copii și produse casnice au fost donate și depozitate la Halmeu din partea Mănăstirii Ortodoxe Ucrainene ”Adormirea Maicii Domnului” din Rona de Sus, împreună cu Primăria Comunei Rona de Sus. Acestea au ajuns la Episcopia Ortodoxă a Basarabiei de Sud, păstorită de Episcopul Veniamin Goreanu, de unde au fost transportate la Cetatea Albă – Ucraina. Primăria din Fărcașa aduce la depozitul de la Casa Armatei o autoutilitară cu produse de igienă și haine. De la depozitul din Baia Mare se trimite spre depozitul logistic din Sighetu Marmației o mașină cu saci de dormit, pături și lenjerii de pat care urmează să fie trimise dincolo de graniță. O delegație oficială a Departamentului Aude din Franța, departament de unde s-au trimis ajutoare substanțiale pentru refugiații din Ucraina, vine în Maramureș, unde se întâlnește cu oficialii județului și vizitează zona de frontieră.

✅22 aprilie – Se anunță pregătirea a 6 TIR-uri de ajutoare din Germania. Acestea vor ajunge marți 26 aprilie la depozitul logistic din Halmeu. La fel cu cele care au mai venit și săptămânile trecute din Germania la Halmeu, ajutoarele sunt trimise prin bunăvoința Forumului German, prin Asociația Bayerische Kinderhilfe Rumänien. Se vor aduce haine pentru copii și adulți, produse de igienă, produse medicale, pături, saci de dormit și alimente neperisabile.