Au trecut trei săptămâni de când, foarte aproape de noi, vedem zi de zi, cum viața oamenilor e bulversată de război. Săptămâna aceasta a însemnat noi gesturi umanitare atât din țară, cât și din afara ei, pentru că oamenii cu suflet au înțeles cât de important este să ajuți. Tone de ajutoare au ajuns la cei aflați în nevoie, grație efortului conjugat al autorităților, ONG-urilor și voluntarilor.

✅În această săptămână, un număr semnificativ de cetățeni ucraineni ajunși la noi în țară și-au exprimat dorința de a rămâne mai mult aici, după cum tot mai mulți agenți economici și-au exprimat dorința de a angaja cetățeni ucraineni.

✅Grație colaborării cu Camera de Comerț și Industrie Maramureș, un număr semnificativ de agenți economici au făcut donații substanțiale pentru cei aflați în nevoie.

✅Un număr mare de refugiați aleg transportul cu trenul, grație condițiilor foarte bune oferite pe trenurile de nivel Regio și Interregio.

✅14 martie – Din depozitul de la Casa Armatei a plecat un transport cu ajutoare la Teceu, prin Crucea Roșie

✅15 martie – Cu sprijinul unei mașini de la Primăria Remeți, s-au transportat alimente neperisabile și haine la Mănăstirea Teceu – Ucraina.

✅16 martie – De a Casa Armatei pleacă spre Consiliul Raional Teceu o mașină cu pături, alimente și produse medicale. Două transporturi cu alimente, haine și produse medicale au plecat din Halmeu spre Ujhorod. 2.500 de kit-uri de igienă au ajuns la Punctul de Trecere a Frontierei prin bunăvoința Rotary Club Baia Mare 2005.

✅17 martie – Patru TIR-uri cu produse de strictă necesitate au plecat din depozitul logistic de la Halmeu spre patru destinații diferite din Ucraina: la Rotary Club Ujhorod, la vamă, pentru a fi descărcat și dus la Rahiv, la Mănăstirea de măicuțe ”Fericitul Teodor Romja”, la Administrația de Stat a Hub-ului din Solomonvo. Fundația ”Fraternitatea” din Germania a trimis o mașină de 7,5 tone de ajutoare spre depozitul de la Casa Armatei. La Casa Armatei ajunge un microbuz cu ajutoare primite din Roquetas De Mar – Spania.

✅18 martie – O autoutilitară cu ajutoare a ajuns de la Casa Armatei în satul Orlivca – regiunea Odessa, cu sprijinul Nataliei, o tânără localnică. 400 de refugiați cazați în localitate au beneficiat de haine, pături, prosoape, lenjerii de pat, alimente neperisabile, produse de igienă. În cadrul parteneriatului dintre Consiliul Județean Maramureș și ONG-uri s-au operaționalizat acordurile de cooperare pentru gestionarea situațiilor de criză ivite ca urmare a războiului din Ucraina. Pliante ale Agenției Naționale a Forței de Muncă, având informații utile pentru cei care-și caută un loc de muncă în România, ajung în Blue Dot Sub coordonarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, s-a constituit Grupul operativ care se va ocupa de minorii ucraineni care ajung în România.

✅19 martie – 8 TIR-uri cu ajutoare, alimente, hrană pentru copii și produse de igienă, de peste 1 milion de euro venite prin bunăvoința Forumului German, prin Asociația Bayerische Kinderhilfe Rumänien, au ajuns în depozitul logistic de la Halmeu. Toate vor ajunge la cei afectați de război. O mașină cu saci de dormit a plecat de la depozitul de la Casa Armatei spre Mănăstirea din Biserica Albă – Ucraina.