✅Gestionarea crizei refugiaților ucraineni la nivelul județului Maramureș înseamnă, pe lângă cazare, masă sau transport și consiliere socială, psihologică, dialog și găsirea unor soluții ocupaționale pentru persoanele care aleg să rămână mai mult timp pe teritoriul județului nostru.
✅În acest context, azi, la sediul ASSOC a avut loc întâlnirea săptămânală a grupului de suport a refugiaților, prilej cu care s-a discutat despre posibilitatea integrării copiilor ucraineni în școli și despre gratuitatea la serviciile medicale de stat.
✅La întâlnire au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, dar și membrii unei delegații franceze formată din: Daniel Fouillouse – fost ministru de stat și primar în Dunkerque și Karim Louzani – director regional Hauts de France al Crucii Roșii Franceze.
✅S-a luat în calcul ideea organizării unor activități prin care refugiații să poată comunica între ei, să-și poată petrece util și plăcut timpul liber.
✅S-a pus, de asemenea, problema găsirii unor locuri de joacă gratuite pentru copiii ucraineni.
✅Refugiatele ucrainence participante la întâlnire au fost extrem de emoționate de faptul că există preocupare atât pentru refugiații care se află pe teritoriul județului Maramureș, cât și pentru cetățenii ucraineni care au rămas în țară și cărora li se trimit constant ajutoare.
✅De la depozitul de la Casa Armatei din Baia Mare s-au distribuit produse de strictă necesitate pentru patru femei și patru copii ucraineni.
✅Azi a devenit funcțional containerul ”Mama și copilul”, adus prin bunăvoința UNICEF și instalat ieri în Punctul de Trecere Frontieră Sighetu Marmației. Aici, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Maramureș vor oferi consiliere psihologică și asistență socială tuturor celor care, odată ajunși în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației vor avea nevoie de asemenea servicii.