Final unei săptămâni cu povești emoționante și cu gesturi pe măsură, cu oameni aflați în situații dificile spre care autoritățile, ONG-urile, agenții economici și voluntarii au întins o mână de ajutor.

✅Azi, din depozitul de la Casa Armatei a fost încărcată o autoutilitară cu ajutoare care au ajuns în satul Orlivca – regiunea Odessa. De transport s-a ocupat o tânără – Natalia – din Orlivca. Ajutoarele, constând în materiale de primă necesitate: haine, pături, prosoape, lenjerii de pat, alimente neperisabile, produse de igienă și scutece au fost descărcate de voluntari la Casa de Cultură din Orlivca, urmând să fie repartizate celor care au nevoie de ele. În sat sunt cazate aproximativ 400 de persoane, mare parte dintre ele în clădirea grădiniței, dar și la localnici.

✅În cadrul parteneriatului dintre Consiliul Județean Maramureș și ONG-uri s-au operaționalizat acordurile de cooperare pentru gestionarea situațiilor de criză ivite ca urmare a războiului din Ucraina.

✅În ultimele zile, tot mai mulți angajatori s-au declarat interesați de posibilitatea acordării unor locuri de muncă pentru refugiații ucraineni, în situația în care aceștia vor alege să rămână pentru mai mult timp în Maramureș.

✅Pentru a veni în sprijinul refugiaților care doresc să rămână în România, Agenția Națională a Forței de Muncă a tipărit un pliant cu informații utile pentru cei interesați. Acesta a ajuns și la Sighetu Marmației – în Blue Dot.

✅ La nivelul județului Maramureș s-a constituit Grupul operativ care se va ocupa de minorii ucraineni care ajung în România fără părinți sau provin din centrele de plasament din Ucraina. Grupul se află în coordonarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și din el mai fac parte Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Direcția de Sănătate Publică Maramureș și o serie de ONG-uri. Grupul își propune să asigure servicii sociale de bază, inclusiv consiliere psihologică pentru copii, dacă situația o impune.