Fiecare zi aduce noi provocări legate de soluționarea crizei refugiaților din Ucraina. Maramureșul este unul dintre județele cu rol major în gestionarea acestei crize. Un număr reprezentativ de cetățeni ucraineni și-au găsit în Maramureș un adăpost și o masă caldă în această perioadă dificilă. O mare parte dintre cei care au intrat în țară prin Punctul de Trecere Frontieră Sighetu Marmației au fost sprijiniți și îndrumați spre alte destinații, conform solicitărilor lor. Toate acestea sunt posibile grație efortului conjugat al autorităților, ONG-urilor și voluntarilor.

✅Din depozitul de la Casa Armatei, cu ajutorul unei mașini a Primăriei Remeți, a fost trimis un transport de produse alimentare neperisabile și haine direct la Mănăstirea Teceu – Ucraina.

✅Cantități însemnate de materiale pentru uzul zilnic sunt distribuite pentru refugiații care vin să și le ia personal de la depozit. Ei sunt cei care au ales să rămână în Maramureș mai mult timp.

✅În depozitul de la Halmeu, s-au pregătit materiale sanitare, paturi, pături, haine, medicamente și alimente neperisabile pentru a fi încărcate în două TIR-uri. Aceste două transporturi vor ajunge la Ujgorod miercuri și joi.

✅Cetăţenii străini sau apatrizii proveniți din zona conflictului armat din Ucraina și care ajung pe teritoriul județului Maramureș beneficiază de gratuitate la toate călătoriile efectuate pe teritoriul țării noastre cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang Regio şi Interregio, clasa a II-a – loc pe scaun.

✅Grație acordului dintre CFR Călători (România) și MAV Start (Ungaria), se facilitează un coridor de transport gratuit până la Budapesta. În acest sens, s-au creat deja două coridoare de transport internațional feroviar gratuit care pleacă din Sighetu Marmației, zilnic la orele 16:10, respectiv 23:30 către Budapesta.

✅Cei care beneficiază de această gratuitate, sunt permanent ghidați pe parcursul călătoriei de reprezentanții CFR Călători și MAV Start, astfel încât să ajungă în siguranță și confort la destinația dorită.