De mai bine de două săptămâni, Maramureșul oferă o șansă cetățenilor ucraineni care fug din calea războiului.

✅Zeci de persoane au început să fie relocate din cămine, hoteluri sau pensiuni unde au fost cazate inițial, în case private, oferite gratuit de proprietari. Pentru o parte dintre ei se oferă șansa unui loc de muncă, dar și posibilitatea acordării de alocații pentru copii, dacă proprietarul locuinței dă o declarație notarială de accept în spațiu.

✅Sunt familii care, deși inițial au dorit doar să tranziteze România, acum și-au exprimat dorința de a mai rămâne la noi. Procedurile în acest sens se fac în colaborare cu Centrul Regional Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Maramureș.

✅Fluxul stabilit în Blue Dot este funcțional, grație unei bune colaborări între reprezentanții autorităților, ai ONG-urilor și ai voluntarilor. Astfel, se creează o atmosferă de profesionalism și încredere pentru cetățenii ucraineni care intră în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației.

✅Condițiile din trenurile puse la dispoziție pentru cei care aleg transportul CFR sunt de nivel Regio și Interregio.

✅Din depozitul de la Casa Armatei a plecat azi, prin Crucea Roșie, un transport cu ajutoare pentru localitatea Teceu – Ucraina. De aici din depozit, câțiva dintre cetățenii ucraineni care locuiesc în Baia Mare, vin să-și procure produsele de strictă necesitate. Foto: Centrul Blue Dot din Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației